Skip to main content

Hårfasens växtcykel är en process som påverkar hur vårt hår växer och förändras över tid. Det finns tre huvudsakliga faser i denna cykel: anagen, katagen och telogen.

Anagenfasen är den fas då hårsäcken är aktiv och håret växer. Under denna fas kan håret växa upp till en centimeter i månaden och varar normalt i 2-7 år. Individer med längre anagenfaser har längre hår och vice versa.

Katagenfasen är en övergångsperiod mellan anagen och telogen. Hårsäcken drar ihop sig och håret slutar växa, men det sitter fortfarande fast i hårsäcken. Denna fas varar vanligtvis i 2-3 veckor.

Telogenfasen är vilofasen, där det gamla håret vilar och väntar på att ny hårväxt ska skjuta ut det. Under denna fas krymper hårsäcken ytterligare och håret lossnar som blir synligt i duschen eller i borsten . Telogenfasen varar i cirka 3-4 månader hos människor.

Efter telogenfasen startar en ny anagenfas, där en ny hårfiber börjar bildas och kasta ut det gamla håret.

Varje hårstrå kan vara på en annan fas av växtcykeln på samma tidpunk. Denna variation i fas kan resultera i håravfall, eftersom det kan förekomma en överdriven förlust av hår i vissa områden på grund av en dominant telogenfas. Detta kan uppkomma vid hormonella förändringar, sjukdomar, och andra faktorer.

Genom att förstå hårfasens växtcykel kan vi bättre förstå hur vårt hår växer och påverkas av både interna och externa faktorer. Det är viktigt att ta hand om vårt hår genom att äta en hälsosam kost, skydda det från solen och använda skonsamma hårprodukter för att främja hälsosam hårväxt.

Vi på V Laserklink erbjuder en tjänst som är idealisk för personer som lider av tillväxt av oönskat hår på områden såsom bikinilinjen, armhålorna, benen, ryggen, magen med mer. Behandlingen är mycket effektiv för att ta bort hår på dessa områden, och resultaten är vanligtvis synliga efter bara några sessioner. Behandlingen utförs med diodlaser och är ett permanent resultat för hårborttagning.